sâmbătă, 1 august 2009

Salata orientala(Reteta De Post)


Descrierea retetei:

Salata orientala este o reteta culinara simpla, care necesita putin timp pentru a fi preparata. Puteti prepara salata orientala pentru un dejun sau cina in familie

-Ingrediente pentru salata orientala:

1 kg cartofi mici
2 cepe
5 linguri otet mere sau 3 otet struguri (9 grade)
6 linguri ulei
3 oua fierte tari, feliate
100 g rondele de masline
sare, piper

Prepararea retetei:
Se pun ouale la fiert si se fierb aprox. 5 minute din momentul in care apa clocoteste; se clatesc apoi cu apa rece, se curata si se taie rondele.
Cartofii se spala si se pun la fiert in coaja, in apa cu sare. Pentru salata orientala se aleg cartofii mici, care altfel sunt greu de curatat. Se tin pe foc in jur de 30 minute dupa ce apa a inceput sa fiarba - se incearca intepand cu o furculita. Nu se tin prea mult pe foc deoarece pentru salata orientala trebuie taiati felii subtiri si sunt dificil de taiat daca fierb prea mult (se sfarama).
In timp ce cartofii fierb se amesteca otetul cu ulei, sare, piper si ceapa taiata; se lasa cateva minute amestecul pentru ca ceapa sa se marineze un pic si sa isi piarda iuteala.
Cartofii fierti se curata de coaja, se taie rondele si se adauga in sosul preparat anterior. Pentru ca salata orientala sa iasa gustoasa cartofii trebuie pusi in sos fierbinti, pentru ca sosul sa ii patrunda. Se adauga la salata orientala rondelele de oua, maslinele. Se amesteca bine. Se gusta de sare si otet. Daca salata orientala e prea uscata se mai adauga putin ulei.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata italiana de vinete(Reteta De Post)


Salata italiana de vinete

Ingrediente pentru salata italiana de vinete:

1-2 vinete
2-3 rosii
2 ardei grasi
1-2 dovlecei mici
100 g ciuperci albe
ulei pentru prajit, ulei de masline, otet balsamic, sare, busuioc
optional: 1 catel de usturoi

Prepararea retetei:
Vintele se spala, se taie felii de 1 cm grosime, se presara cu sare si se lasa sa stea 15 minute. Apoi se spala cu apa, se storc si se calesc 1 minut in ulei, pe fiecare parte. Rosiile se oparesc sau se pun cateva minute pe gratar si se curata de coaja, apoi se taie rondele. Ardeii se coc si se curata de coaja si de seminte, apoi se rup fasii. Dovleceii si ciupercile se taie felii si se prajesc putin pe fiecare parte, sau se tin cateva minute pe gratar.
Vinetele si restul legumelor se pun intr-un castron de salata, se adauga sare, otet balsamic si sare. Salata italiana de vinete se serveste rece, presarata cu frunze de busuioc, tocate. Optional, in uleiul de masline pe care il punem la salata italiana de vinete, se poate strivi 1-2 catei de usturoi, pentru aroma.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata de cartofi cu somon afumat


Ingrediente pentru salata de cartofi cu somon afumat:

500 g cartofi
1 -2 cepe
200 g somon afumat
5 linguri ulei
optional: 2-3 oua
2 -3 linguri otet
sare
piper


Prepararea retetei:

Se spala cartofii si se pun la fiert, cu tot cu coaja, in apa cat sa i acopere, cu 1 lingurita de sare. Se tin la foc mic, cu oala partial acoperita, pana cand sunt fierti - se incearca folosind o furculita; daca aceasta intra in cartofi inseamna ca sunt fierti. Nu trebuie tinuti prea mult la fiert - daca fierb prea mult cartofii devin mai sfaramiciosi si va fi mai greu sa ii taiem in rondele pentru salata. Se scurge apa si se lasa sa se raceasca pana cand cartofii pot fi tinuti in mana, pentru a fi curatati. Cartofii se lasa sa se raceasca in oala acoperita, astfel incat sa ramana umezi, daca se usuca se vor curata foarte greu.
Se fierb ouale tari, pentru a le taia in salata.
Se curata ceapa, se taie rondele si se pune in vasul in care vom prepara salata orientala. Peste ceapa se pune otetul, sare si uleiul, se rasneste piper, dupa gust. Trebuie sa sa tina cont ca si somonul este sarat, se va pune mai putina sare, cam 1/3 de lingurita. Se amesteca si se lasa ceapa sa se marineze in acest amestec in timp ce curatam cartofii. Ceapa isi va pierde iuteala iar salata de cartofi va fi mai gustoasa astfel.
Se curata de coaja cartofii, cat sunt inca fierbinti. Se taie apoi cartofii rondele cu grosimea de aproximativ 0,5 cm si se adauga, calzi, peste amestecul de ceapa, ulei si otet. Este important sa punem cartofii calzi, pentru ca marinata sa ii patrunda si salata orientala sa fie gustoasa.
La salata de cartofi se adauga somonul curatat de oase, rupt in bucati sau taiat, si ouale taiate rondele.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata orientala de post (cu cartofi)


Ingrediente pentru salata orientala de post (cu cartofi):

700 g cartofi
1 -2 cepe romanesti
4 -6 linguri ulei
2 -3 linguri otet de mere sau 1 lingura otet de struguri (este mai tare)
cca. 100 g masline
sare
piper

Prepararea retetei:

Se spala cartofii si se pun la fiert, cu tot cu coaja, in apa cat sa-i acopere, cu 1 lingurita de sare. Se tin la foc mic, cu oala partial acoperita, pana cand sunt fierti (se incearca utilizand o furculita: daca aceasta intra usor in ei inseamna ca sunt fierti). Se scurge apa si se lasa sa se raceasca pana cand cartofii pot fi tinuti in mana, pentru a fi curatati. Cartofii se lasa sa se raceasca in oala acoperita, astfel incat sa ramana umezi, daca se usuca se vor curata foarte greu.
Intre timp se curata ceapa, se taie rondele si se pune in vasul in care vom prepara salata orientala. Peste ceapa se pune otetul, sarea si uleiul, se rasneste piper, dupa gust. Se amesteca si se lasa ceapa sa se marineze in acest amestec in timp ce curatam cartofii. Ceapa isi va pierde iuteala iar salata orientala va fi mai gustoasa astfel.
Se curata de coaja cartofii pentru salata orientala. Cartofii trebuie curatati cat sunt inca fierbinti. Se taie apoi cartofii rondele cu grosimea de aproximativ 0,5 cm si se adauga, calzi, peste amestecul de ceapa, ulei si otet. Este important sa punem cartofii calzi, pentru ca marinata sa ii patrunda si salata orientala sa fie gustoasa.
La salata de cartofi se adauga maslinele curatate de samburi sau rondele de masline.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata de ton (cu porumb boabe)


Ingrediente pentru (salata de ton cu porumb boabe):

1 conserva ton (170 g)
1 conserva porumb boabe (500 g)
lamaie
patrunjel
sare si piper





Prepararea retetei:
Se desface conserva de porumb si se scurge bine. Se adauga tonul, care poate fi bucati mari sau fulgi. Daca suteti la dieta, puteti prepara aceasta reteta de slabire, folosind ton fiert in suc propriu si adaugand doar foarte putin ulei de masline.
Se adauga suc de lamaie, sare, piper si patrunjel tocat, dupa gust.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata de ton

Ingrediente pentru salata de ton:

1 conserva ton (150g)
1 conserva fasole boabe sau 200 g fasole fiarta
1 ceapa mica
zeama de lamaie, piper, ardei iute, sare, patrunjel verde



Prepararea retetei:

Ceapa se toaca si se amesteca cu 1 lingura de zeama de lamaie sau 1 lingura de otet, 1/2 lingurita sare, piper. Se adauga tonul si uleiul din conserva de ton, si fasolea boabe. Se amesteca salata. Se da salata de ton la frigider pana in momentul servirii. Inainte de a fi servita se presara peste salata de ton patrunjel tocat si rondele de ardei iute.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata Caesar (cu pui)


Ingrediente salata caesar (cu pui):

300 g piept de pui, fara piele si fara os
1 salata mare
100 - 200 crutoane pentru salata Caesar (aroma de usturoi)
1-2 catei de usturoi
50 ml ulei
25 g parmezan ras
3-4 linguri otet
1 lingurita mustar de Dijon
1 lingurita sos Worcestershire
sare, piper, suc de lamaie
optional: 1 ou, fileuri ansoa

- Prepararea retetei:

Pieptul de pui se taie in fasii si se condimenteaza cu sare, piper, eventual usturoi. Se prajeste 5 minute, pana cand este bine patruns.
Se prepara sosul de salata Caesar, amestecand intr-un castron mustarul, sosul Worcestershire, otetul si cateva linguri din uleiul in care a fost prajit puiul. Optional se poate adauga un ou fiert moale si fileuri de ansoa. Se omogenizeaza sosul de salata, trebuie sa aiba un aspect uniform, cremos.
Se taie salata. Se amesteca salata cu pieptul de pui prajit, crutoane cu aroma de usturoi, parmezan si sos. Se presara cu parmezan si se serveste.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata de ciuperci(Reteta de Post)


Ingrediente salata de ciuperci:

-ciuperci
-otet
-sare
-piper


Prepararea retetei:

Ciupercile sau buretii se curata, se indeparteaza piciorusele si se spala repede in cateva ape. Se pun la fiert in putina apa clocotita la care s-a adaugat sare si o lingura de otet. Dupa ce au fiert, se scurg, se taie in fasii subtiri, se lasa sa se raceasca si se amesteca cu un sos facut din apa, otet, sare si piper.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata de sfecla rosie(Reteta de Post)


Ingrediente pentru salata de sfecla rosie:

1- 2 kg sfecla rosie
hrean (proaspat sau pasta de hrean)
ulei, otet, sare








Prepararea retetei:


Sfecla se curata de radacini si pamant, se spala, apoi se pune la fiert in apa cu sare sau se pune pe tava aragazului si se da la cuptor. Sfecla se pregateste mai repede fiarta in apa (in 1-2 ore) insa coapta la cuptor iese mult mai colorata si mai gustoasa. Indiferent cum este gatita, se incearca sfecla cu furculita pentru a afla daca este patrunsa. Cand furculita intra pana la capat in sfecla, aceasta este gata. Se curata sfecla de coaja, apoi se taie felii sau se da pe razatoarea mare. Salata de sfecla rosie se obtine amestecand sfecla cu otet, sare, ulei si hrean ras sau pasta de hrean din comert.
Salata de sfecla rosie se poate pastra in borcane inchise, la frigider, chiar si 1 -2 saptamani.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salata de fasole verde (reteta de post)

Ingrediente pentru salata de fasole verde:

1kg fasole grasa
usturoi
untdelemn, otet (optional), sare, piper
patrunjel, marar






Prepararea retetei:

Se curata si se spala fasolea, apoi se pune la fiert in putina apa clocotita si sarata. Se pune in apa un pumn de fasole, apoi se lasa sa reinceapa clocotul (fasolea verde se opareste si se inmoaie, ocupand mai putin loc in oala) si iar se pune un pumn, pana cand se termina toata fasolea. Se lasa sa fiarba descoperit. Cand fasolea este moale, se toarna intr-o strecuratoare mare cu gauri, se scurge bine de apa, apoi se pune in salatiera; se toarna deasupra untdelemnul, otetul, se pune sarea si piperul, se amesteca usor si se presara deasupra marar si patrunjel tocate.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

marți, 28 iulie 2009

Somn cu Legume si Usturoi

Somon cu Sos de Rosi si Masline

Crap la cuptor cu sos de rosi si orez sarbesc

File de Cod cu Sos de Smantana, Rosi si Oua

Peste Scrumbie a'la Grec

Pastruga cu Buchetier de Legume si Sos de Mustar

Somon cu Sos de Risling si Piept de Pui

File de Cod cu Schweitzer si Capere

Somon la Cuptor cu Rosi si Ton

Crap din Zona Muresului

Pastrav Prajit , cu Susan

Pastruga cu Sos de Smantana si Capere

File de Salau cu Fructe de Mare si Portocale

Crap la Cuptor Inabusit cu Legume

Mancare de Crap

Sufle de Creveti

Salata de Ton cu Legume si Alune

Somon cu Sos Alb si Ficatei de Pasare

Crap cu Alune si Sos de Bere

File de Salau cu Spanac si Fructe de Mare

File de Stiuca cu Sos Picant

Retete Culinare   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP