miercuri, 5 august 2009

Friptura de Vita


Ingrediente Pentru Friptura de Vita:

-un kg carne de vita
-2-3 linguri ulei
-2 cepe
-un morcov
-3-4 catei de usturoi
-200 ml. vin alb
-o foaie de dafin
-cimbru
-sare si piper(dupa gust)

Modul de Preparare Pentru Friptura de Vita:


Carnea se spala, se curata de toata pielita si se leaga cu o sfoara astfel incat sa capete o forma de salam. Carnea se pune intr-o cratita cu ulei incins si se rumeneste bine pe toate partile. Se adauga doua cepe intregi (curatate), un morcov feliat, dafin, piper, usturoi, cimbru si se toarna apa cat sa se acopere carnea. Se pune sa fiarba la foc mic cu cratita acoperita, cand zeama a scazut si carnea a fiert bine, se scoate cratita si se tine la cald. Se pune cimbrul si dafinul, Se adauga in sosul din cratita vinul si se lasa sa mai dea odata in fiert. Friptura se scoate pe un platou, se indeparteaza sfoara, carnea se taie felii si se toarna sosul deasupra.



Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Friptura de Iepure


Ingrediente Pentru Friptura de Iepure:

-un iepure(mediu)
-11-12 catei de usturoi
-7-8 felii de kaiser
-150 ml. pahar de vin rosu
-sare si piper(dupa gust)
-2-3 foi de dafin
-7 linguri de ulei






Modul De Preparare Pentru Friptura de Iepure:


Iepurele se curata si i se fac "buzunarase" cu un cutin bine ascutit in care se introduc cateii intregi de usturoi.
„Buzunarasele” se fac la o departare de aproximativ 2-3 cm. unul de celalalt.

Punem Iepurele impanat intr-o tava mai inalta. Punem si putina apa, turnam paharul de vin rosu, adaugam sarea si piperul (dupa gust), mai punem cateva boabele de ienibahar(in cazul in care avem), punem 2-3 foi de dafin si uleiul.
Bagam tava la cuptorul incalzit ulterior la foc mic, acoperita cu o folie de luminiu.
Se verifica iepurele din cand in cand iar cand este indeajuns de bine rumenit scoatem cratita din cuptor, indepartam folia de aluminiu si reintroducem friptura in cuptor pentru inca 15 minute(pentru ca iepurele sa prinda o crusta aurie) dar de aceasta data la foc mai mare.
Friptura de iepure se poate servii cu cartofi copti.



Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Friptura De Porc


Ingrediente Pentru Friptura De Porc:

-1.200kg cotlet
-3-4 linguri ulei
-2 cepe
-3 morcovi
-3-4 cateii usturoi
-5 ciuperci
-sare si piper(dupa gust)






Modul de Preparare Pentru Friptura De Porc:

Carnea de porc se spala(de preferat in apa rece), se scurge bine, se sareaza si se pune intr-o tava cu ulei si putina apa. Ceapa, morcovii, ciupercile si usturoiul se curata, se taie marunt si se pun in tava peste carne (pentru o aroma deosebita se pot baga catei de usturoi in carne, facand o gaura cu cutitul). Tava cu toate mirodenile si carne se itroduce la cuptor. Cand carnea este gata,se scoate tava din cuptor, se taie carnea in felii subtiri si se pune intr-o cratita. Zarzavatul de la friptura se trece prin sita, iar sosul obtinut se toarna peste friptura si se lasa la fiert cca. 10 min la foc mic. Cand este gata se pune pe o farfurie si se decoreaza cu salata verde si masline.
Friptura de porc se poate manca cu mamaliguta fierbinte.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Tocanita de Porc


Ingrediente Pentru Tocanita de Porc:

-800 gr. carne de porc
-castraveţi murati
-2 gogoşari murati
-2 cepe mari
-1 morcov
-500 g rosii
-sare si piper(dupa gust)
-marar
-cimbru



Modul de Preparare Pentru Tocanita de Porc
:

Se curata ceapa, se spala şi se toaca marunt (julien). Morcovul se da pe razatoarea cu ochiuri mici si se pune pe o farfurie. Carnea se spala si se taie in felii subtiri. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga carnea pentru a se prajii. Se lasa pana este indeajuns de rumenita si se intoarce pe cealalta parte, cand carnea sa prajit o scoatem si o aseazam pe o farfurie. Punem ceapa in tigaie, peste care adaugam morcovul si le lasam la calit, peste ele se adauga rosiile spalate si curatate de pielita, pasate si putina apa. Se condimenteaza cu sare si piper iar cand sosul incepe sa scada, se adauga carnea care a fost taiata felii, castravetii taiati felii si gogosarii. Se lasa sa fiarba pana cand s-au inmuiat legumele si carnea, se indeparteaza tigaia de pe foc si se adauga mararul tocat marunt (dupa gust se poate pune cimbru in loc de marar).
Tocanita de Porc se serveste cu mamaliguta fierbinte.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

marți, 4 august 2009

Ciorba De Porc


Ingrediente Pentru Ciorba De Porc:
-1/2 kg piept de porc
-2 morcovi
-1/2 telina
-2 cepe
-2 cartofi
-2 bulion
-1/2 l zeama de varza
-sare si piper (dupa gust)
-un ou
-o legatura patrunjel.


Modul de Preparare Pentru Ciorba De Porc:

Se pune carnea la foc in apa cu sare. Se lasa sa dea un clocot si apoi se arunca apa si spala carnea cu apa rece. Se pune din nou la fiert in 4 l de apa rece si se lasa 40-45 de minute. Se curata morcovii, telina si ceapa si toaca-le marunt. Se curata si spala cartofii si apoi se taie in cuburi. Cand carnea este aproape fiarta, pun toate legumele, pasta de rosii si potriveste de gust cu sare. Dupa ce legumele au fiert, se adauga zeama de varza. Se bate un ou cu putina sare si se pune in ciorba si se amesteca.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ficatei de Pui


Ingrediente Pentru Ficatei de Pui:

-1 ceapa mare
-2-3 linguri ulei
-500 g ficatei de pui
-100 ml vin(de preferat alb)
-150 ml smantana
-1 lingura faina
-sare, piper(dupa gust)
-patrunje verde







Modul de Preparare Pentru Ficatei de Pui;


Se taie ceapa marunt(julien) se pune la calit in ulei (de preferat ulei de masline).
Cand ceapa este indeajuns de calita adaug ficateii de pui spalati si scursi bine de apa. Se acopera cratita cu un capac si se lasa la innabusit la foc mic.
Cand ficateii sunt aproape gata, se adauga vinul si se lasa 3 minute sa fiarba, apoi se adauga smantana amestecata cu faina. Se condimenteaza cu sare, piper si se ia de pe foc. Patrunjelul verde se adauga pentru decor
Se serveste cu mamaliguta fierbinte.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciulama de Pui:


Ingrediente Pentru Ciulama de Pui:

-1 kg carne pui
-1 morcov
-2 cepe
-1 lingura faina
-1 pahar smantana
-sare si piper(dupa gust)
-dafin
-patrunjel





Modul de Preparare Pentru Ciulama de Pui:


Carnea de pui se rumeneste in putin ulei, dupa care se stinge cu apa sau supa de pui si se lasa la fiert impreuna cu o frunza de dafin.
Intre timp, intr-o alta tigaie, se caleste ceapa si morcovul ras - cand au prins culoare se adauga faina, smantana si cateva linguri din apa in care fierbe carnea de pui.
Cand e fiert se amesteca incet cu carnea de pui pentru a se evita cocoloasele.
Ciulamaua de Pui se serveste fierbinte, cu mamaliguta si presarat cu patrunjel verde.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Pui Shanghai


Ingrediente Pentru Pui Shanghai:

-200 gr. piept pui dezosat
-2 oua
-20 ml. sos de soia
-30 gr. mustar
-sare si piper(dupa gust)
-200 gr. faina
-200 ml. ulei
-200 gr. de susan





Modul de preparare Pentru Pui Shanghai:

Se taie pieptul de pui felii subtiri cu grosimea de cca. 1 cm., se sparg ouale intr-un castron in care se adauga sosul de soia, mustarul, sarea, piperul si se bat bine pina se amesteca toate ingredintele. Se iau bucatile de pui si se dau prin faina, dupa care se trec prin compozitia rezultata si prin susan, se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins la foc potrivit, se lasa la prajit pana prind o culoare aurie si se scot pe hartie de pergament pentru a se scurge de ulei. Se servesc cu diferite sosuri.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Pui La Cuptor


Ingrediente Pentru Pui la Cuptor:

-1 pui mai mare si bine spalat
-2 linguri ulei
-busuioc, oregano, cimbru
-1 morcov
-1 ceapa
-1 ardei
-sare si piper(dupa gust)





Modul de Preparare Pentru
Pui la Cuptor:

Puiul se pune intr-o tava potrivita, de marimea lui, pentru gust si aroma se aseaza in tava, un rand de rondele de zarzavat cu 3 - 4 linguri de apa si o lingurita rasa cu sare si una de piper macinat, ierburile aromate, deasupra se aseaza puiul nesarat, bine uns cu ulei;

Se introduce cratita in cuptorul bine incins la inceput, 30 min, pana se formeaza o crusta putin rumenita, care va impiedica scurgerea sucului din carne;

Puiul se stropeste, apoi cu sosul din tava, de unde isi va lua gustul, se va rumeni frumos fiind colorat cu sucul din morcovi;

Pe urma focul se reduce la mijlociu spre mic, lasand puiul sa se friga cca. 50-60 de minute, pana cand se patrunde bine si se inmoaie carnea.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Pui cu Smantana


Ingrediente Pentru Pui cu Smantana:

- 4-5 felii de piept de pui
- 300-400 gr. de ciuperci champignon
- jumatate de ceapa
- 100-150 ml. de vin alb
- 2 lingurite de unt
- 300-400 de gr. de smantana



Modul de Preparare Pentru Pui cu Smantana:


Se pune o lingurita de unt in tigaie, taiem ceapa marunt si o adaugam peste untul topit.
Dupa ce ceapa sa calit putin adaugam pieptul de pui care ulterior a fost taiat felii, lasam pieptul de pui sa se rumeneasca pe amandoua partile (de preferat la foc mediu).

Dupa ce feliile din pieptul de pui sunt indeajuns de rumenite, le scoatem din tigaie si le punem intr-un castron peste care punem o farfurie ca sa se mentina calde. In tigaie, peste sosul care a ramas se pune vinul alb (de preferinta sec) pe care il mai lasam cca. 4-5 min. la fiert.

Apoi se adauga smantana si ciupercile scurse si se amesteca bine pentru a nu se printe pe tigaie .
Se adauga si pieptul de pui si se mai lasa citeva minute.
Pieptul de Pui cu Smantana se serveste cu mamaliguta calda.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ostropel De Pui

Ingrediente Pentru Ostropel De Pui:

- 2 pulpe de pui
- o capatana de usturoi
- o lingura de faina
- 2-3 linguri bulion
- 1-2 linguri grasime
- o ceapa
- sare(dupa gust)
- rosii, castraveti(pentru decor)


Modul de Preparare Pentru Ostropel De Pui:


Se inabusa ceapa tocata intr-o lingura de grasime (ostropelul de pui se poate prepara si fara ceapa), se adauga usturoiul taiat marunt, sarea si faina, bulionul si se stinge cu apa sau supa de pui.

Pulpele de pui se inabusa in grasime cu sare si se adauga in sosul preparat anterior.
Se lasa sa fiarba pana se patrunde carnea si sosul.

Ostropelul de Pui se poate servi cu garnitura sau simplu.

luni, 3 august 2009

Tiramisu

Ingrediente tiramisu:

-500 g piscoturi
-500 g Mascarpone
-350 ml cafea
-250 frisca spumoasa
-125 ml vin de Porto
-4 oua (se folosesc doar galbenusurile)
-150 g zahar
-1 lingura cacao olandeza






Modul de Preparare Pentru Tiramisu :


-Cafeaua se face tare, se indulceste si se raceste.
-Se separa albusurile de galbenusuri. Din albusuri puteti prepara bezele sau chec din albusuri, pentru Tiramisu se folosesc de regula numai galbenusurile. Acestea se pun intr-un castron (preferabil cazanel de arama cositorita), se presara zaharul si se bat spuma. Se inglobeaza si vinul. Se pune cazanelul pe un vas cu apa fierbinte si se continua baterea cremei cu mixerul, pana cand se ingroasa ca un aluat de clatite.
-Se freaca Mascarpone sa nu aiba cocoloase. Se amesteca in ea crema de galbenusuri si se omogenizeaza. Se adauga frisca batuta spuma, amestecand incet cu telul, de jos in sus, pentru a se pastra spuma. Se pot adauga si 1-2 albusuri, batute intr-un vas curat, spuma tare.
-Se ia un vas Yena sau o tava si se aranjeaza prajitura Tiramisu: se pune un strat de piscoturi inmuiate 1-2 sec in cafea, apoi un strat de crema. Ultimul strat trebuie sa fie de crema. Se pune 1 lingura de cacao intr-o sita de ceai si se presara prajitura Tiramisu cu cacao.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Placinta cu Mere


Ingrediente pentru placinta cu mere:

-400 g faina
-20g untura de porc
-2 linguri de smantana groasa
-2 galbenusuri
-1 albus
-umplutura:
-1 1/2 kg mere
-200 g zahar
-20g unt
-optional: scortisoara pentru compozitia de mere





Modul de Preparare pentru Placinta Cu Mere:


Se face din toate materialele o coca frageda, lucrata repede. Se lasa la rece 1 - 2 ore. Se intind 2 foi de marimea tavii din coca de placinta. Se asaza una din foi in tava si se inteapa cu o furculita, pentru a nu se umfla fundul.
Merele curatate si taiate subtire sau date pe razatoarea cu gauri mari, se scad pe foc cu putin unt si zahar tos, cam 10 minute. Se asaza umplutura de mere la mijloc, intre cele doua foi de placinta. Se poate presara scortisoara pisata peste umplutura de mere, apoi se aseaza a doua foaie de placinta. Deasupra se unge cu ou batut. Se coace la foc potrivit pana se rumeneste.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Salam De Biscuiti

Ingrediente Pentru Salam De Biscuiti:
-100g zahar
-100ml apa sau lapte
-50 gr margarina sau unt
-2 pliculete zahar vanilat sau rom
-350gr biscuiti
-2 ling cacao
-stafide
-nuca
-rahat

Modul de Preparare Pentru Salam de Biscuiti:

Se sfarama biscuitii, apa cu zaharul se pun la fiert pana se face ca un sirop, se adauga margarina si se lasa pana se topeste.dupa ce s-a topit margarina turnati compozitia intr-un castron mai mare sa se poata amesteca totul bine.apoi se pun ingredientele peste margarina topita , jumatate din cantitate de biscuiti,cacao,biscuiti, zaharul vanilat,stafide,nuca.Se i-a o foaie de ciolofan(folie de bucatarie )si se unge cu unt, nuca de cocos sau nuca pisata.Se pune compozitia si se ruleaza cu ajutorul foliei ,se da la frigider pt cateva ore.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Biscuiti

Ingrediente pentru biscuiti:

-100 g zahar pudra
-200 g unt sau margarina
-300 g faina
-1 ou
-1 praf de copt
-1 pachetel zahar vanilat.



Modul de preparare a retetei:

Cantitatile de mai sus se pun pe o planseta, se amesteca bine si se framanta. Se intinde o foaie groasa de 0,5 cm, care se taie cu diferite forme de biscuiti. Se asaza in tava neunsa (nu se presara cu faina) si se coc la foc potrivit. Se pastreaza timp mai indelungat.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Biscuiti cu Miere de Albine

Ingrediente Biscuiti cu Miere de Albine:

-500 g faina
-250 g zahar pudra
-120 g nuci macinate
-3 oua intregi
-3 linguri miere de albine
-1 praf zahar vanilat
-1 varf de cutit bicarbonat de sodiu.






Modul de preparare a retetei:


Cantitatile de mai sus se pun pe o planseta si se framanta bine. Se intinde o foaie de 0,5 cm grosime, care se taie cu diferite forme de biscuiti. Biscuitii se trec prin albus, se presara cu zahar tos, se asaza pe o tava presarata cu faina si se coc la foc potrivit.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Bomboane Cocos (Rafaelo)

Ingrediente Pentru Bomboane Cocos:

-100 g nuca de cocos (razatura de cocos)
-100 ml lapte condensat
-5g zahar vanilat
-zahar pudra









Modul de Preparare Pentru Bomboane Cocos(Rafaelo):


Preparam laptele condensat sau dizolvam lapte praf in lapte pasteurizat, amestecand cu un mixer, pana la consistenta dorita. Dizolvam zaharul vanilat in lapte.
Razatura de nuca de cocos se pune intr-un castronel. Se adauga laptele condensat, amestecand. Nu se adauga tot laptele dintr-o data, se toarna treptat si numai cat este necesar pentru a obtine un amestec foarte consistent, care se poate modela. Se gusta de zahar, daca mai este necesar adaugam zahar pudra.
Se lasa amestecul de bomboane cu cocos cateva minute la rece, apoi ne pudram mainile cu zahar praf, luam 1/2 - 1 lingurita din amestec si formam intre palme bomboanele.
La sfarsit presaram pe o folie de polietilena razatura de cocos si tavalim bomboanele, astfel incat sa fie acoperite de nuca rasa.
Bomboanele cu nuca de cocos sunt foarte apropiate ca gust de bomboanele Raffaello. Daca preferati puteti pune in centrul bomboanelor o jumatate de migdala, vor fi chiar ca celebrele Raffaello.



Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Branza de Vaci

Ingrediente Pentru Branza de Vaci:

-Pentru 500 g branza de vaci:
-3 litri de lapte proaspat, integral









Modul de Preparare Pentru Branza De Vaci:

Branza de vaci este un ingredient important in multe retete culinare. Branza de vaci poate fi insa consumata si ca atare, fiind recomandata in special copiilor si celor in varsta, dar si persoanelor care tin regim. In cazul in care dorim prepararea unei branze de vaci dietetice, vom folosi lapte partial sau chiar integral degresat.
Branza de vaci poate fi preparata in doua moduri:

  • A. Branza de vaci din lapte prins
Se pune laptele, nefiert, la prins. Este bine sa folosim o oala sau cratita mai mare decat cantitatea de lapte pe care o utilizam. Se acopera aceasta oala si se pune intr-un loc la caldura (spre exemplu pe un raft sau dulap in bucatarie). Laptele se prinde in aproximativ 2 zile.
Se incalzeste o cana de apa si se toarna clocotita peste laptele prins, amestecand usor cu lingura sau un tel. In contact cu apa fierbinte, laptele se va transforma in branza de vaci. Se rastoarna continutul oalei intr-un tifon dublu, suficient de mare. Se lasa branza de vaci la scurs.

  • B. Branza de vaci pentru copii
Branza de vaci este indicata celor mici deoarece contine o cantitate importanta de calciu, foarte necesar acestora. Putem prepara rapid branza de vaci folosind lapte proaspat si calciu lactic (disponibil in farmacii). Pentru a prepara branza de vaci dintr-un litru de lapte ne sunt necesare minim 6 - 8 pastile de calciu lactic.
Se pune laptele la fiert. Cand fierbe se adauga pastilele de calciu lactic, amestecand incontinuu cu paleta la fundul oalei. Pastilele se pot pune intregi - se adauga 3 - 4 pastile o data la inceput, apoi una cate una pana cand se formeaza branza de vaci si zerul ramane limpede.
Branza de vaci este un ingredient cheie in multe retete culinare dar poate fi consumata si ca atare. Cei mici o vor aprecia in special servita cu dulceata sau miere. Putem de asemenea pregati clatite(reteta aici) pe care sa le umplem cu branza de vaci si dulceata - sunt delicioase!

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Chec

Ingrediente Pentru Chec:

-300 g faina
-300 g zahar
-6 oua
-200 ml ulei
-1 plic de zahar vanilat
-1 plic praf de copt
-2 linguri de cacao
-1 lamaie pentru zeama si coaja






Modul de preparare Pentru Chec:

Se separa albusurile de galbenusuri. Lamaia se rade, apoi se stoarce. Dizolvam in sucul de lamaie praful de copt, galbenusurile se amesteca cu uleiul apoi punem praful de copt stins cu zeama de lamaie.
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul vanilat, zaharul si cca. 1/3 din coaja de lamaie si se bat in continuare, apoi se amesteca galbenusurile si faina, adaugata in ploaie.
Se unge tava cu margarina si se presara faina, se aseaza 3/4 din compozitia de chec. In compozitia ramasa se pune cacaua (optional se pot adauga nuci taiate sau ciocolata data pe razatoarea mare) si se toarna peste compozitia din tava. Se pune checul la cuptor cca. 35-40 minute.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciocolata cu Nuci

Ingrediente pentru Ciocolata cu Nuci:

Pentru 600 g ciocolata:
-200 g zahar
-100 g nuci
-150 g lapte praf
-50 g unt
-50 g cacao
-100 ml apa
-1 sticluta esenta de rom
-1 - 2 plicuri zahar vanilat




Modul de preparare Pentru Ciocolata cu Nuci:


Miezul de nuca se aseaza intr-o tava si se baga la cuptor, la foc mic, se lasa cateva minute, pana cand frecand nucile intre palme se desprinde cojita subtire.
Se pune la fiert apa si se dizolva zaharul. Se lasa sa fiarba 5 minute, sa se lege siropul. Intre timp punem intr-o sita laptele praf si cacaoa si le cernem impreuna, sa se amestece bine.
Se inglobeaza laptele praf si cacaoa in siropul de zahar, impreuna cu zaharul vanilat, untul si esenta de rom. Se rastoarna jumatate din ciocolata rezultata intr-un vas de yena sau o tava unsa cu unt. Se indeasa cu o paleta umezita cu apa rece, se aseaza miezul de nuca si se acopera cu restul de ciocolata. Trebuie lucrat repede, sa nu se raceasca ciocolata in vase inainte de a ajunge in tava. Se lasa ciocolata cu nuci sa se raceasca, apoi se da cateva ore la frigider. Ciocolata se poate apoi taia (la nevoie cutitul se incalzeste din cand in cand in apa fiarta).


Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Clatite

Ingrediente Pentru Clatite:


-150 g faina
-1 ou
-300 ml lapte
-100 ml ulei
-putina sare






Modul de preparare Pentru Clatite:


Amesteca laptele cu un mixer peste care adaugam oul, faina si un praf de sare. Atentie: nu se adauga zahar la compozitia de clatite, acesta se va carameliza iar clatitele se vor lipi de tigaie.
Clatitele se pot prepara si fara lapte, cu sifon sau apa minerala. Faina se adauga treptat, in timpul omogenizarii compozitiei, pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga faina pana cand compozitia de clatite are consistenta de smantana. Daca in timpul prepararii clatitelor observam ca s-a ingrosat amestecul (faina se umfla dupa 10 - 15 minute), adaugam lapte sau apa minerala. Daca amestecul este prea gros este dificil de intins clatita in strat subtire si uniform in tigaie.
Se unge o tigaie si se incinge pe foc. Se tine tigaia cu mana stanga si se rasuceste in timp ce cu mana dreapta turnam compozitia de clatite in tigaie. Se doreste formarea unei clatite uniforme si subtiri. Se pune tigaia pe foc si se tine 2-3 minute, apoi se intoarce clatita pe cealalta fata si se mai tine 1-2 minute. Timpul de prajire a clatitelor variaza in functie de compozitie, de foc si de tigaie (fiind dublu pentru tigaile de aluminiu).
Clatitele prajite se pun intr-o cratita, care se acopera dupa ce clatitele se racesc. Cand se servesc se umplu clatitele cu dulceata, gem, branza sau compozitii pentru aperitive (ciuperci, telemea etc.), se intorc marginile inauntru, se ruleaza si se dau un pic la cuptor pentru a se incalzi.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Clatite pufoase

Ingrediente Pentru Clatite Pufoase:

-4 oua foarte proaspete
-1 lingura faina buna
-5 linguri de lapte caldut amestecat cu o lingura de apa
-1 vf de cutit de praf de copt
-putina sare
-vanilie
-gem sau marmelada pentru umplut




Modul de preparare Pentru Clatite Pufoase:
Se despart cu atentie albusurile de galbenusuri. Albusurile se tin la rece.
Se bat spuma galbenusurile cu lapte, sare si faina cernuta impreuna cu praful de copt. Se adauga albusurile batute spuma tare in ultimul moment. Se topeste in tigaie putin unt, se toarna deasupra compozitia si se acopera cu un capac incalzit din vreme. Focul trebuie sa fie moale. Se coace clatita numai pe o parte 10 min, pana ce s-a inchegat deasupra, iar dedesupt este galben-aurie.
Fara a se scoate din tigaie, se unge cu gem sau cu marmelada buna, sau cu un pireu de mere(bine scazut, cu zahar si aromat). Cu ajutorul unui cutit mai lat, se indoaie clatita ca o omleta umpluta. Se trece pe o farfurie intinsa si se cerne pe deasupra zahar.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Compot de caise



Ingrediente pentru Compot de Caise:

-1 kg caise
-300 - 400 g zahar
-1 l de apa













Modul de Preparare Pentru Compot de Caise
:

Pentru compot proaspat de caise:
-Se pune la fiert apa cu 300 g de zahar. Se spala caisele si se curata de samburi. Se curata caisele de coaja (caisele se pot lasa cu tot cu coaja) pe masura ce se curata, se pun intr-un vas cu apa rece pentru ca, caisele sa isi pastreze culoarea. Cand apa clocoteste, se adauga caisele, se aduce din nou la fierbere compotul de caise si se lasa sa fiarba cca. 5 - 10 minute, la foc mic.

Compotul de caise este in acelasi timp un mod de a pastra savoarea caiselor pentru lunile reci de iarna.
In acest scop se prepara compotul de caise direct in borcane, fierband fructele la bain-marie.
Se fierbe apa cu zaharul, cca. 2 - 3 minute, si se raceste (compotul trebuie fiert la foc mic pentru a nu da in clocotit), se pune mai putina apa decat pentru compotul pe care il consumam proaspat vara. Pentru conserva compotul de caise se pregateste mai concentrat iar iarna ii putem adauga apa si il mai dam odata in fiert.
Caisele se prepara in mod similar:- se spala, se curata de samburi, eventual de coaja. Se aranjeaza fructele in borcane.
Se adauga siropul in borcane, peste caise. Se leaga borcanele de compot cu celofan umezit si se pun la fiert la (bain-marie). Cand apa incepe sa clocoteasca se da focul mic si se lasa sa fiarba inca 30 de minute. Se stinge focul insa se lasa borcanele de compot in apa, pana cand aceasta s-a racit.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Cornulete cu Marmelada


Ingrediente Pentru Cornulete cu Marmelada:

-300 g faina
-150 g unt
-untura sau margarina
-1 ou intreg si un galbenus
-1 praf vanilie
-putin praf de copt
-1 lingura apa
-100 g zahar, din care o lingura se pune la coca, iar in rest se tavalesc cornulete1e, dupa ce s-au copt;
-marmelada.


Modul de Preparare Pentru Cornulete cu Marmelada

Punem toate ingredientele la un loc intr-o oala incapatoare si framantam bine pana can continutul se amesteca si devine o pasta groasa, se intinde o foaie de aproximativ 0,5 cm, se taie in patrate care se umple cu marmelada groasa. Se ruleaza si se dau la cuptor, la foc potrivit, sa nu se rumeneasca prea tare.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

duminică, 2 august 2009

Cremsnit


Ingrediente Pentru Prajitura Cremsnit:
-1 pachet foi de cremsnit
-Crema cremsnit preparata din:
-1 l lapte
-10 linguri amidon (120 g)
-200 g unt
-8 oua
-300 g zahar
-zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie


Modul de Preparare Pentru Prajitura Cremsnit:

Se amesteca galbenusurile de oua cu zaharul si un varf de cutit sare, se adauga treptat laptele si amidonul sau faina. Vasul se pune pe o oala cu apa fierbinte si se continua sa se amestece pana cand continutul se ingroasa. Se lasa acoperit sa se raceasca.

O modalitate, mai rapida, pentru prepararea cremei de cremsnit este sa amestecam galbenusurile de oua batute si amidonul cu cca. 200-300 ml. de lapte rece, apoi sa il turnam in restul de lapte care fierbe pe foc. Trebuie insa amestecat foarte repede si insistat la fundul oalei, pentru a nu face cocoloase. Daca tinem oala cu lapte pe abur sau la(bain-marie) va dura ceva mai mult timp prepararea cremei, dar putem evita mai usor aparitia cocoloaselor. Oala se lasa acoperita sa se raceasca, ca si in cazul anterior.

Intre timp batem untul spuma, la mixerul cu palete. Separat se bat spuma si albusurile, adaugandu-se zaharul vanilat. Crema de cremsnit se obtine amestecand crema ingrosata de lapte cu amidon, racita in prealabil, cu untul batut spuma, apoi inglobandu-se albusurile batute spuma tare.

Se tapeteaza o tava (sau cutia in care au fost foile de cremsnit) cu hartie pergament sau celofan, se pune o foaie de cremsnit, se intinde crema si se acopera cu cea de-a doua foaie de cremsnit. Prajitura se va pune la frigider pana a doua zi.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Supa de varza cu costita afumata si cartofi

Ingrediente Pentru Supa de Varza cu Costita Afumata si Cartofi:

-50 g unt
-150 g costita afumata
-4-5 cartofi
-1-2 catei de usturoi
-1 ceapa medie
-1,5 l supa de carne
-300 g rosii decojite
-1 varza mai mica
-sare, piper negru proaspat macinat(dupa gust)

Modul de Preparare Pentru Supa de Varza cu Costita Afumata si Cartofi:

Costita afumata se taie feli, ceapa se curata si se toaca marunt. Cartofii se curata de coaja si se taie cubulete. Varza se taie fasii, se presara cu sare si se lasa deoparte timp de 15 minute.

Intr-o oala (in care sa incapa toate ingedientele) se topeste untul, se adauga ceapa, usturoiul, costita si cartofii. Se lasa sa se dinstuie acoperit timp de 10 minute. Apoi se adauga supa de carne, varza si rosiile taiate cubulete.

Se lasa sa fiarba acoperit pe foc moderat, timp in care se potriveste de sare si piper. Supa este gata cand toate ingredientele sunt fierte.

Se serveste fierbinte, de preferat in boluri de ceramica.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Supa cu Galuste de Gris


Ingrediente pentru Supa cu Galuste de Gris:

2 -3 l supa de pui
-se adauga piper si patrunjel pentru servit


Ingrediente pentru Galuste de gris
:
-2 oua
-7-8 linguri gris
-1 lingurita ulei
-sare(dupa gust)



Modul De Preparare Pentru Supa De Pui cu Galuste si Gris:

-Prepararea Galustelor: se batut ouale cu sare si ulei. Se adaugat grisul, cate o lingurita pe rand, amestecand dupa fiecare pana se obtine consistenta dorita.
Focul trebuie dat pe min astfel incat oala cu supa sa nu clocoteasca pentru a evita ruperea galustelor.

-Galustele se vor modela cu o lingura:
inmuiati lingura in supa pana se infierbanta (cateva secunde), apoi luati aluat cu ea si scufundati-o in supa sa se desprinda galusca. Repetati pana terminati aluatul (daca prima galusca se imprastie inseamna ca ati pus prea putin gris, va opriti si mai adaugati putin gris si incercati din nou.)

Cand ati terminat de format galustele puneti capacul la oala si fierbeti tot la foc mic cca. 15 minute. Opritit focul si lasati oala cu capac inca 5-10 minute. Galustele ies foarte pufoase.

Supa cu Galuste de Gris se serveste cu piper si patrunjel.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Supa De Pui

Ingrediente Pentru Supa de Pui:

-500 g carne de pui
-2 morcovi
-1 patrunjel
-1 telina
-1 ceapa
-sare
-patrunjel verde







Modul de Preparare Pentru Supa De Pui


Carnea de pui se pune la fiert in cca. 1,5 l apa. Dupa ce se aduna cu o lingura (de preferat de lemn) toata spuma formata se adauga ceapa si legumele (curatate, spalate si taiate in doua), supa se lasa la fiert in continuare cca. 45-50 minute. Cand carnea de pui si legumele (morcovul in special -se fierbe mai incet) sunt fierte se poate adauga vegeta sau alt concentrat de legume, se presara sare (dupa gust). Se stinge focul si se presara patrunjel verde, tocat marunt, apoi se acopera.

Supa de pui se poate servi cu fidea sau galuste de gris.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Supa De Rosii

Ingrediente Pentru Supa De Rosii:

-800 g cartofi
-400 g morcovi
-400 g telina (tulpini)
-4 linguri ulei de masline
-sare si piper (dupa gust)
-1 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa)
-1/2 l suc de rosii
-4 felii paine (toast)
-40 g unt
-1 catel de usturoi
-sos iute (Tabasco)

Modul de Preparare Pentru Supa De Rosii:

Se spala cartofii, se curata si se taie cubulete. Morcovii si telina, spalate si curatate, se taie marunt.
Se calesc toate legumele in uleiul incins, se sareaza, se pipereaza, se sting cu zeama de zarzavat si suc de rosii si se lasa sa fiarba incet circa 15 minute.
Painea taiata cubulete se prajeste in untul incins si cand s-a rumenit, se adauga usturoiul presat.
Se condimenteaza supa cu sare, piper si sos iute (Tabasco) si se serveste cu painea prajita.

Supa de Rosii se poate servi si rece.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciorba De Pui


Ingrediente Pentru Ciorba De Pui

-2 litri apa
-1 pui mare
-1 buc. morcov
-1 buc. pastirnac
-1 buc. ceapa
-verdeata
-rosii sau bulion
-sare
-1 ou
-2-3 linguri smantana
-1 lingura orez

Modul de Preparare Pentru Ciorba De Pui:

Se pune ceapa la fiert cu apa rece. Dupa ce da in clocot, se adauga zarzavatul taiat subtire, putin orez si o parte din verdeata. Se lasa pina ce zarzavatul fierbe pe jumatate si se adauga puiul taiat bucati si o parte din rosii (bulion). Spre sfirsit se adauga restul de rosii (bulion) si verdeata tocata marunt. Se poate acri cu zeama de lamiie. Se drege cu ou si cu smintina. Cu cit are mai multa smintina si mai multe oua, cu atit ciorba este mai gustoasa.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciorba De Peste


Ingrediente Pentru Ciorba De Peste:

-2 pesti (dupa gust)
-2 gogosari
-3 ardei
-4 morcovi
-2-3 frunze de telina
-o ceapa mica
-50 g de orez
-4-5 rosii
-smantana
-patrunjel verde tocat
-sare



Modul de Preparare Pentru Ciorba De Peste:


Pestii se curata, se spala bine si se taie bucati. Zarzavatul se curata, se spala si se taie cubulete, care se pun intr-o oala. Se pun la fiert. Dupa 10 minute de clocot, se adauga bucatile de peste si orezul ales si spalat. Se mai lasa sa fiarba cca. 15 minute, dupa care se serveste cu smantana si cu patrunjel tocat.



Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciorba De Rosii

Ingrediente Pentru Ciorba De Rosii:

-1kg de rosii carnoase
-5 cartofi albi noi
-1 morcov
-1 telina mica
-frunze tarhon
-coriandru
-sare si piper(dupa gust)
-frunze de menta





Modul de Preparare Pentru Ciorba De Rosii:


Rosile se oparesc si se curata de pielita. Se taie cubulete, pentru a fierbe mai repede. Se pune apa intr-o oala si se lasa la fiert. Se adauga legumele taiate marunt: (rosiile, cartofii, morcovul si telina).

Oala se lasa la fiert pana s-au inmuiat legumele. Se condimenteaza cu sare, piper si frunzele de tarhon. Oala se mail lasa cca. 5 minute la fiert, apoi inchidem aragazul.

Scoatem legumele si le pasam. Piureul rezultat il punem la loc peste zeama in care au fiert legumele.

Pentru ornare folosim frunzele de menta (se pot folosi si frunze de busuioc)

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciorba De Vacuta

Ingrediente Pentru Ciorba De Vacuta:


-1 os de vaca de 1 kg cu ceva carne
-1 ceapa mare
-2 morcovi
-1 telina mica cu tulpina
-1 patrunjel
-1 pastarnac
-100 g fasole verde
-100 g varza
-100 g fidea sau orez
-1 lingura de pasta de rosii
-1/2 legatura patrunjel
-1 l bors
- sare, piper, leustean

Modul de Preparare Pentru Ciorba De Vacuta

Se spala foarte bine osul de aschii. Se pune la fiert taiat in 2-3 bucati in apa cu sare cat sa-l acopere, se lasa la fiert pana se formeaza spuma, se inlatura spuma, se adauga cam o jumatate de lingurita de sare si se lasa sa fiarba la foc foarte mare 1 ora. Oala trebuie acoperita cu un capac. Se verifica din cand in cand daca are suficienta apa sa fiarba.

Legumele se spala se curata si se taie dupa preferinta. Se da focul la mediu si se adauga legumele taiate. Dupa 20 minute se verifica daca legumele sunt fierte suficient dupa care se adauga fideaua. Se mai lasa la fiert inca 15-20 de minute. La sfarsit trebuie sa aveti cam 2 l de ciorba. Nu uitati de litrul de bors.

Se pune pasta de rosii si se mai lasa sa fiarba inca 5 minute. Se pune si borsul, leusteanul si patrunjelul tocat si se mai lasa sa dea intr-un clocot. Se gusta si se potriveste de sare si bors.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciorba de Perisoare

Ingrediente Penstru Ciorba De Perisoare:
-1/2 kg carne tocata (amestec porc + vita)
-1 lingura de pasta de rosii
-1/2 legatura patrunjel verde
-2-3 cartofi
-2 morcovi
-1/2 ceasca de orez
-1 radacina de telina
-1 radacina de patrunjel
-1 lingurita delicat
-1 ceapa
-1 ou
-sare, piper - dupa gust

Mod de preparare penstru Ciorba De Perisoare:


Se curata ceapa, morcovii, radacina de patrunjel, cartofii si telina. Se taie cartofii in cubulete, iar 1 morcov, telina si radacina de patrunjel se dau prin razatoarea mare.

Se amesteca morcovii, carnea tocata, orezul si oul, adaugandu-se sare si piper. Din amestecul obtinut se fac perisoarele care, inainte de a fi puse in cratita, se tavalesc prin faina.

Cartofii taiati in cubulete, morcovul ramas, telina si radacina de patrunjel se pun la fiert in apa rece cu sare. In timp ce acest amestec fierbe se pun perisoarele, ajutandu-va de o lingura de lemn. Apoi se lasa la fiert pana ce carnea din perisoare + orezul s-au fiert.


Dupa fierberea perisoarelor se adauga sare, delicat, pasta de rosii, patrunjelul verde si (eventual) piper. Dupa inca 5 minute de fierbere ciorba de perisoare e gata

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciorba de burta


Mod de preparare penstru Ciorba De Burta:

-Burta se spala foarte bine, se opareste si se curata de pielita. Se freaca cu o perie si cu malai pana se albeste. Oasele si burta bine spalate se pun la fiert intr-un vas cu apa clocotita. Se lasa la fiert 30-40 de minute. Se schimba apa, se adauga un praf de sare si se pune din nou la fiert 4-5 ore la foc incet.Zarzavatul se spala si se curata si se pune impreuna cu piperul in vas cand oasele si burta au fiert pe jumate.Totul se lasa in continuare la fiert, oala fiind bine acoperita cu un capac. Cand toate ingredientele au fiert bine supa se da de pe foc si se strecoara, oala punandu-se apoi din nou la foc. Burta se taie in fasii subtiri si se adauga in supa.Ciorba se mai da in cateva clocote si se drege cu un ou. La final se adauga otetul piperul pisat si sarea dupa gust.Se garniseste cu verdeata tocata marunt.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Retete Culinare   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP