luni, 10 august 2009

Friptura de Vita In Sos de Vin


Ingrediente Pentru Friptura de Vita In Sos de Vin:

-600g. carne macra de vita,
-50 ml.vin alb sec,
-1 ceapa potrivita,
-200 ml.supa clara(in care a fiert carnea),
-1 radacina de patrunjel,
-1 telina mare,
-250g. ciuperci(champignon),
-1 lingura de faina,
-20g. de unt,
-1 lingura suc de lamaie,
-sare si condimente(dupa gust)
-verdeata pentru decor


Modul de Preparare Pentru Friptura de Vita In Sos de Vin:



Carnea de vita se curata si se fierbe bine, apoi se taie felii subtiri.Sosul se prepara astfel:- se curata si se taie marunt ceapa si se inabusa in putin ulei(de preferat de masline), se stinge cu supa de vita, se adauga radacina de patrunjel si telina, curatate si taiate fasii, impreuna cu ciupercile care sunt bine spalate si taiate felii. Se fierbe totul la foc mic, intr-un vas acoperit, timp de cca. 45 de minute. Apoi se adauga vinul alb(de preferat sec), sarea si se aduce din nou la fierbere.

Faina si untul se amesteca intr-un vas si se vor adauga in portii mici la sos, amestecand continuu, se mai lasa la fiert cca. 10 minute. La sfarsit, se adauga sucul de lamaie, piperul macinat(rosu si alb).Se trece sosul prin sita, se mai da o data in clocot, apoim se adauga taiata marunt.



Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

miercuri, 5 august 2009

Friptura de Vita


Ingrediente Pentru Friptura de Vita:

-un kg carne de vita
-2-3 linguri ulei
-2 cepe
-un morcov
-3-4 catei de usturoi
-200 ml. vin alb
-o foaie de dafin
-cimbru
-sare si piper(dupa gust)

Modul de Preparare Pentru Friptura de Vita:


Carnea se spala, se curata de toata pielita si se leaga cu o sfoara astfel incat sa capete o forma de salam. Carnea se pune intr-o cratita cu ulei incins si se rumeneste bine pe toate partile. Se adauga doua cepe intregi (curatate), un morcov feliat, dafin, piper, usturoi, cimbru si se toarna apa cat sa se acopere carnea. Se pune sa fiarba la foc mic cu cratita acoperita, cand zeama a scazut si carnea a fiert bine, se scoate cratita si se tine la cald. Se pune cimbrul si dafinul, Se adauga in sosul din cratita vinul si se lasa sa mai dea odata in fiert. Friptura se scoate pe un platou, se indeparteaza sfoara, carnea se taie felii si se toarna sosul deasupra.



Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Friptura de Iepure


Ingrediente Pentru Friptura de Iepure:

-un iepure(mediu)
-11-12 catei de usturoi
-7-8 felii de kaiser
-150 ml. pahar de vin rosu
-sare si piper(dupa gust)
-2-3 foi de dafin
-7 linguri de ulei






Modul De Preparare Pentru Friptura de Iepure:


Iepurele se curata si i se fac "buzunarase" cu un cutin bine ascutit in care se introduc cateii intregi de usturoi.
„Buzunarasele” se fac la o departare de aproximativ 2-3 cm. unul de celalalt.

Punem Iepurele impanat intr-o tava mai inalta. Punem si putina apa, turnam paharul de vin rosu, adaugam sarea si piperul (dupa gust), mai punem cateva boabele de ienibahar(in cazul in care avem), punem 2-3 foi de dafin si uleiul.
Bagam tava la cuptorul incalzit ulterior la foc mic, acoperita cu o folie de luminiu.
Se verifica iepurele din cand in cand iar cand este indeajuns de bine rumenit scoatem cratita din cuptor, indepartam folia de aluminiu si reintroducem friptura in cuptor pentru inca 15 minute(pentru ca iepurele sa prinda o crusta aurie) dar de aceasta data la foc mai mare.
Friptura de iepure se poate servii cu cartofi copti.



Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Friptura De Porc


Ingrediente Pentru Friptura De Porc:

-1.200kg cotlet
-3-4 linguri ulei
-2 cepe
-3 morcovi
-3-4 cateii usturoi
-5 ciuperci
-sare si piper(dupa gust)






Modul de Preparare Pentru Friptura De Porc:

Carnea de porc se spala(de preferat in apa rece), se scurge bine, se sareaza si se pune intr-o tava cu ulei si putina apa. Ceapa, morcovii, ciupercile si usturoiul se curata, se taie marunt si se pun in tava peste carne (pentru o aroma deosebita se pot baga catei de usturoi in carne, facand o gaura cu cutitul). Tava cu toate mirodenile si carne se itroduce la cuptor. Cand carnea este gata,se scoate tava din cuptor, se taie carnea in felii subtiri si se pune intr-o cratita. Zarzavatul de la friptura se trece prin sita, iar sosul obtinut se toarna peste friptura si se lasa la fiert cca. 10 min la foc mic. Cand este gata se pune pe o farfurie si se decoreaza cu salata verde si masline.
Friptura de porc se poate manca cu mamaliguta fierbinte.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Tocanita de Porc


Ingrediente Pentru Tocanita de Porc:

-800 gr. carne de porc
-castraveţi murati
-2 gogoşari murati
-2 cepe mari
-1 morcov
-500 g rosii
-sare si piper(dupa gust)
-marar
-cimbru



Modul de Preparare Pentru Tocanita de Porc
:

Se curata ceapa, se spala şi se toaca marunt (julien). Morcovul se da pe razatoarea cu ochiuri mici si se pune pe o farfurie. Carnea se spala si se taie in felii subtiri. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se adauga carnea pentru a se prajii. Se lasa pana este indeajuns de rumenita si se intoarce pe cealalta parte, cand carnea sa prajit o scoatem si o aseazam pe o farfurie. Punem ceapa in tigaie, peste care adaugam morcovul si le lasam la calit, peste ele se adauga rosiile spalate si curatate de pielita, pasate si putina apa. Se condimenteaza cu sare si piper iar cand sosul incepe sa scada, se adauga carnea care a fost taiata felii, castravetii taiati felii si gogosarii. Se lasa sa fiarba pana cand s-au inmuiat legumele si carnea, se indeparteaza tigaia de pe foc si se adauga mararul tocat marunt (dupa gust se poate pune cimbru in loc de marar).
Tocanita de Porc se serveste cu mamaliguta fierbinte.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

marți, 4 august 2009

Ciorba De Porc


Ingrediente Pentru Ciorba De Porc:
-1/2 kg piept de porc
-2 morcovi
-1/2 telina
-2 cepe
-2 cartofi
-2 bulion
-1/2 l zeama de varza
-sare si piper (dupa gust)
-un ou
-o legatura patrunjel.


Modul de Preparare Pentru Ciorba De Porc:

Se pune carnea la foc in apa cu sare. Se lasa sa dea un clocot si apoi se arunca apa si spala carnea cu apa rece. Se pune din nou la fiert in 4 l de apa rece si se lasa 40-45 de minute. Se curata morcovii, telina si ceapa si toaca-le marunt. Se curata si spala cartofii si apoi se taie in cuburi. Cand carnea este aproape fiarta, pun toate legumele, pasta de rosii si potriveste de gust cu sare. Dupa ce legumele au fiert, se adauga zeama de varza. Se bate un ou cu putina sare si se pune in ciorba si se amesteca.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ficatei de Pui


Ingrediente Pentru Ficatei de Pui:

-1 ceapa mare
-2-3 linguri ulei
-500 g ficatei de pui
-100 ml vin(de preferat alb)
-150 ml smantana
-1 lingura faina
-sare, piper(dupa gust)
-patrunje verde







Modul de Preparare Pentru Ficatei de Pui;


Se taie ceapa marunt(julien) se pune la calit in ulei (de preferat ulei de masline).
Cand ceapa este indeajuns de calita adaug ficateii de pui spalati si scursi bine de apa. Se acopera cratita cu un capac si se lasa la innabusit la foc mic.
Cand ficateii sunt aproape gata, se adauga vinul si se lasa 3 minute sa fiarba, apoi se adauga smantana amestecata cu faina. Se condimenteaza cu sare, piper si se ia de pe foc. Patrunjelul verde se adauga pentru decor
Se serveste cu mamaliguta fierbinte.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Ciulama de Pui:


Ingrediente Pentru Ciulama de Pui:

-1 kg carne pui
-1 morcov
-2 cepe
-1 lingura faina
-1 pahar smantana
-sare si piper(dupa gust)
-dafin
-patrunjel





Modul de Preparare Pentru Ciulama de Pui:


Carnea de pui se rumeneste in putin ulei, dupa care se stinge cu apa sau supa de pui si se lasa la fiert impreuna cu o frunza de dafin.
Intre timp, intr-o alta tigaie, se caleste ceapa si morcovul ras - cand au prins culoare se adauga faina, smantana si cateva linguri din apa in care fierbe carnea de pui.
Cand e fiert se amesteca incet cu carnea de pui pentru a se evita cocoloasele.
Ciulamaua de Pui se serveste fierbinte, cu mamaliguta si presarat cu patrunjel verde.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Pui Shanghai


Ingrediente Pentru Pui Shanghai:

-200 gr. piept pui dezosat
-2 oua
-20 ml. sos de soia
-30 gr. mustar
-sare si piper(dupa gust)
-200 gr. faina
-200 ml. ulei
-200 gr. de susan





Modul de preparare Pentru Pui Shanghai:

Se taie pieptul de pui felii subtiri cu grosimea de cca. 1 cm., se sparg ouale intr-un castron in care se adauga sosul de soia, mustarul, sarea, piperul si se bat bine pina se amesteca toate ingredintele. Se iau bucatile de pui si se dau prin faina, dupa care se trec prin compozitia rezultata si prin susan, se pun la prajit intr-o tigaie cu ulei incins la foc potrivit, se lasa la prajit pana prind o culoare aurie si se scot pe hartie de pergament pentru a se scurge de ulei. Se servesc cu diferite sosuri.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Pui La Cuptor


Ingrediente Pentru Pui la Cuptor:

-1 pui mai mare si bine spalat
-2 linguri ulei
-busuioc, oregano, cimbru
-1 morcov
-1 ceapa
-1 ardei
-sare si piper(dupa gust)





Modul de Preparare Pentru
Pui la Cuptor:

Puiul se pune intr-o tava potrivita, de marimea lui, pentru gust si aroma se aseaza in tava, un rand de rondele de zarzavat cu 3 - 4 linguri de apa si o lingurita rasa cu sare si una de piper macinat, ierburile aromate, deasupra se aseaza puiul nesarat, bine uns cu ulei;

Se introduce cratita in cuptorul bine incins la inceput, 30 min, pana se formeaza o crusta putin rumenita, care va impiedica scurgerea sucului din carne;

Puiul se stropeste, apoi cu sosul din tava, de unde isi va lua gustul, se va rumeni frumos fiind colorat cu sucul din morcovi;

Pe urma focul se reduce la mijlociu spre mic, lasand puiul sa se friga cca. 50-60 de minute, pana cand se patrunde bine si se inmoaie carnea.

Reteta Recomandata de catre Domnul Cozma Gheorghe

Retete Culinare   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP